måndag 13 oktober 2008

Sortering gör mig ibland galen

Tidningspapper, batterier, mjölkburkar, matrester, kartong, plast, kattsand, glas och metall borde alla ha egna påsar eller insamlingslådor och -kärl i vårt hushåll. Vi förutsätter ju då att motsvarande kärl eller lådor finns på husbolagets bakgård.
Fat eller kärl för fullständig sorteterig finns inte på vår gård. I ärlighetens namn är jag glad för detta. Vårt hushåll är helt enkelt inte varken inrett eller planerat så att en fullständig sortering skulle vara möjlig. Vi har inte utrymme för så många olika påsar eller kärl. Dessutom är både Walle och Cessi ytterst intresserade av allt som luktar, doftar och prasslar - Walle är vår katt och Cecci vår hund.
Det är bra att sortera - lika viktigt att det sorterade avfallet faktiskt återanvänds. Och lika viktigt att det som blir kvar, bränns. Varför har inte tjänstemännen hörsammat fullmäktiges krav på att området kring Toppå skall planeras så att ett ev bränninsgverk kunde placeras där? Det är helt horribelt att kasta fram som alternativ att transportera avfall till Sverige eller Tyskland. Lika horribelt som att kasta glasburkar eller tidningspapper i husbolagets kärl för "polttojäte". Skulle det hjälpa om texten och anvisningarna skulle vara på svenska?